568
کوهیج(به انگلیسی: Koohij)یکی از شهرهای واقع در بخش مرکزی شهرستان بستک در غرب استان هرمزگان و جنوب کشور ایران است. محدوده کوهیج از ش...
کوهیج(به انگلیسی: Koohij)یکی از شهرهای واقع در بخش مرکزی شهرستان بستک در غرب استان هرمزگان و جنوب کشور ایران است.
از شمال کوه گاهبست، از جنوب به روستای فاریاب، و از مغرب لاور میستان، و از مشرق به روستای نهند و شهر بستک محدود میگردد.
بر پایه سرشماری عمومی نفوس و مسکن در سال ۱۳۹۵ جمعیت این مکان ۳٬۵۹۷ نفر (۹۱۷خانوار) بودهاست.
مردم روستا از اهل سنت و از شاخه شافعی هستند یعنی از پیروان امام محمد ادریس شافعی میباشند و به زبان اچمی تکلم میکنند.
این روستا دارای قدمت است و در روزگار قاجاری به عنوان سرزمینی دانشپرور در منطقه جنوب ایران و حوزههای جنوبی خلیج فارس مشهور بودهاست. دانشآموزان علوم دینی و شرعی از راههای دور و نزدیک به این محل که گاه آن را «دارالعلم» مینامیدند میشتافتند. مدرسه علوم دینی کوهیج عالمان بسیاری را به جامعه اسلامی تحویل دادهاست که از جمله: علامه مرحوم شیخ شافعی، مرحوم حاج شیخ حسن، مرحوم حاج شیخ احمد کبیر، و علامه حاج شیخ عبدالله نقشبندی. کتب دینی علامه نقشبندی در دانشگاههای عربستان و کشورهای اسلامی تدریس میشود و خود وی در دانشگاه عینالشمس مصر استاد بودهاست. از نوشتههای او میتوان از (زاد المحتاج بشرح المناج) در چهار جلد، سلمالواعظین و المختصر بشرح الورقات نام برد. کوهیج دارای دبستان، دبیرستان، 10 باب مسجد، خانه بهداشت، برکه آب لولهکشی و برق و تلفن است.
آرامگاه شیخ حسن عالی که مورد احترام خاص و عام است در کوهیج واقع است. مشایخ بنی عالی کوهیج و فاریاب و بستک از نوادگان شیخ حسن عالیاند.
از چند سال پیش و با همت نیکوکاران که در آن سوی خلیج فارس مقیم هستند فرهنگ و چهره شهر کوهیج دگرگون شدهاست.
حاج شیخ سعید قاضی یکی از نیکوکاران بزرگی است که هرساله با وجود کهولت سن چندین بار بین ایران و امارات سفر کرده و زحمات او در دو دهه اخیر چهره شهر را دگرگون نمودهاست. از جمله اقدامات حاج شیخ سعید قاضی میتوان به نمونههای زیر اشاره کرد:
مرکز بهداشتی و درمانی کوهیج یکی از مجهزترین مراکز درمانی است که بهوسیله نیکوکاران مقیم آن سوی خلیج فارس ساخته شدهاست برای کمک به مردم کوهیج و روستاهای اطراف.
گیاهان و درختانی که در این شهر وجود دارد عبارتند از: کُنار، و سمر سَلَم، کُور، کِرت و کُوهِنگ، نخل، لیمو، انجیر، توت، انار و بنه که از میوه آن برای خوردن استفاده میشود و گیاهان خودرو مانند: یونجه، شبدر، سبزیجات، نخود، گندم، جو.
جانوران بومی شهر را در چهار دسته به شرح زیر میتوان بیان نمود:
در زمان قدیم خانهسازی شهر با مصالح خشت و گل و سقف ان با تنه درخت خرما بوده ولی در حال حاضرساخت خانه اکثراً با سیمان وبلوک است.
کوهیج دارای: پست بانک، مخابرات، بانک، درمانگاه، مدارس، خواهبگاه دخترانه وپسرانه دبیرستان، راهنمایی، ابتدایی، مهد قرآن، مهد کودک، خانه بهداشت، راه اسفالته، نانوایی میباشد.
محصولات کشاورزی که جایگاه اقتصادی دارند عبارتند: جو و گندم این محصول بیشتر برای مصارف و نیاز داخلی شهر کشت میشود و جهت تغذیهٔ احشام مورد استفاده قرار میگیرد، کشت آن در آبان ماه و برداشت آن معمولاً در اسفند ماه صورت میگیرد. برای انجام کارهای کشاورزی از الاغ و ماشین آلات کشاورزی مانند تراکتور استفاده میشود و خرمن کوبی هم تماماً با کمباین انجام میگیرد. آب کشاورزی از چاه و آب باران تأمین میشود. صیفی جات: صیفی جات شامل، خربزه، خیار، هندوانه، طالبی، گوجه فرنگی، سیب زمینی، پیاز، لوبیا، تخمهٔ آفتابگردان و … از محصولاتی است که در اواخر بهار کشت و معمولاً حداکثر تا اواخر تابستان برداشت میشود، و به غیر تخمه آفتابگردان، سایر محصولات با انگیزهٔ مصرف خانگی خود کشاورز کشت میشود.
علوفه: علوفه، همانند یونجه و شبدر نیز برای تغذیهٔ دامها بهطور وسیع در روستا کشت میشود و یونجه با یک بار کشت تا ۷ سال و بیشتر و هر سال ۳ بار قابل برداشت است، ولی شبدر عمری چند ماهه دارد و به صورت تغذیهٔ روزانهٔ احشام استفاده میشود.